TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ
 
 
 
TLL Media ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - българското списание за екология, екоинженеринг и инфраструктура
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаЧитателите за насКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

БИЗНЕС

ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА » Сп. ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - бр. 5/2017, Септември
Високонапорната помпа URACA P3-10 осигурява надеждност в процеса на екстракция

Високонапорната помпа URACA P3-10 осигурява надеждност в процеса на екстракция
Аква Джет 2011 е партньор на немския производител на високонапорни помпени системи URACA и предлага на българския пазар оптимизирана версия на компактен помпен агрегат с честотно регулиране за транспортиране на течен въглероден диоксид, модел P3-10.

Въпреки всеобщата си популярност като парников газ, въглеродният диоксид намира различни приложения в индустрията благодарение на своите свойства. Той се използва в хранително-вкусовата промишленост и в лабораторната техника при получаване на аромати, овкусители или оцветители чрез екстракция.

Предимството на тази сравнително модерна технология за екстракция с СО2 спрямо досегашните методи е, че вместо синтетични разтворители, като например вредния за здравето хексан, се използва безопасният СО2.

Процесът включва първоначално охлаждане на течния CO2, след което той се подава към помпата. Същевременно, вследствие на силно компресиране до 1000 bar, въглеродният диоксид се загрява и достига свръхкритично състояние.

СО2 показва свойства както на газ, така и на течност и се отличава предимно със способността си да разтваря. Поради високата си течливост свръхкритичният СО2 прониква в най-малките пори на хранителните вещества и извлича например кофеина от зърната кафе, смолите от хмела, никотина от тютюна или ароматите от растенията.

Чрез последващо загряване свръхкритичният СО2 става отново газообразен и от него остава само чистият екстракт.

Причина за сложността на помпената техника в случая е самият флуид – при нормални условия на околната среда въглеродният диоксид е газообразен, като при точно спазване на процесните параметри той трябва да бъде в течно състояние, за да се предпази помпата от кавитация.

Освен това, поради лошите си смазващи свойства и висока степен на свиваемост, течният СО2 може да се транспортира и да се препомпва само от специално разработени и надеждни помпи.

Трансмисията на модела Р3-10 е с оптимизирани клапани и охлаждане в салника и в клапанния блок. Помпите са конструирани за налягане от 125 до 1000 бара и дебит от 5 до 163 л/мин, а задвижващата мощност е от 8,5 до 38 kW.

Първата помпа Р3-10 за СО2 е внедрена в инсталация за екстракция на аромати и оцветители от домати и е с непрекъснат режим на работа.


Марияна Добрева, управител на Аква Джет 2011Етикети:   пивоварна индустрия   производство на бира   Аква Джет 2011   Aqua Jet 2011   URACA  

Други статии от рубрика Бизнес


« Назад
Ecomondo
IFP
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2017 TLL Media        Начало   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media