TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ
 
 
 
TLL Media ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - българското списание за екология, екоинженеринг и инфраструктура
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаЧитателите за насКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

БИЗНЕС

ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА » Сп. ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - бр. 5/2017, Септември
Приоритет на община Сливница е редуцирането на вредните емисии

Екологичната политика на община Сливница е насочена към опазване и предотвратяване на замърсяването на околната среда по всичките й компоненти и фактори на въздействие с цел намаляване на риска за здравето на човека.

“Сред основните приоритети на общината са подобряване качеството на атмосферния въздух чрез редуциране на емисиите вредни вещества от промишлеността, автомобилния транспорт и битовия сектор, както и реконструкция на депото за битови отпадъци и изграждане на компостираща инсталация”, разказват нейни представители.

Други настоящи цели са осигуряване на естетически оформени и поддържани зони за отдих, развиване на туристическата дейност, предоставяне на добри условия за здравословен начин на живот и преодоляване недостига на питейна вода за някои селища на територията на община Сливница чрез изграждане на кладенци.

Постигането на всички тези цели е следваща стъпка към решаването на екологичните проблеми в общината.

Реализирани и бъдещи проекти
На територията на община Сливница вече има няколко успешно реализирани проекта в областта на опазване на околната среда и енергийната ефективност. Такива са санирането на някои обществено значими сгради като читалището и сградата на общината, както и няколко многофамилни жилищни сгради.

На територията на общината е осъществен проект “Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ “Алдомировско блато”, съвместно със СДП Балкани.

Основните дейности в проекта са насочени към възстановяване на ихтиофауната като хранителна база на водолюбивите птици и ограничаване негативните фактори върху тях, както и създаване на участък за размножаване и опазване in-situ на изчезнали и застрашени растения като блатно кокиче, блатна перушина и хипурис.

Други два проекта, свързани с реконструкцията и обновяването на тротоари и зелени площи по ул. “Патриарх Евтимий” и парк “Липите”, са реализирани с цел подобряване състоянието на градската среда и зоните за отдих на населението.

От община Сливница коментират, че в бъдеще се планира санирането на още жилищни сгради, затваряне на централната градска част и превръщането й в пешеходна зона, закупуване на електробус и много други проекти и дейности, насочени към опазване на околната среда.

Участието в ЕКООБЩИНА 2016
В провелото се първо издание на конкурса ЕКООБЩИНА община Сливница бе отличена в категорията “Устойчива мобилност”. Като победител в тази категория общината получи електрически автомобил за временно ползване от Рено-Нисан България.

В инициативата общината взе участие с проект за закупуване на електромобил Renault ZOE, който вече успешно използва за своите нужди.

“В рамките на 4-дневното посещение във Франция, също награда от конкурса, представителите на местните власти се запознаха с проекта за метро “Le Grand Paris Express”, стратегията за обществен транспорт и устойчива мобилност на метрополия Голям Париж.

В Страсбург също беше представена стратегията и предлагането на обществен транспорт, както и стратегията, свързана с управление на паркирането.
Представителите на българските общини се запознаха подробно с добрите практики и достиженията в градската мобилност, имащи за цел ефективното използване на транспорта, съобразен едновременно с опазването на околната среда и потребностите на населението”, информират от община Сливница.

“В бъдеще една от основните цели на българските общини трябва да бъде ограничаване на екологичното въздействие на човешките дейности, като по този начин се осигури добър начин на живот”, подчертават те.Етикети:   Сливница   Екообщина   екологична политика   енергийна ефективност   устойчива мобилност  

Други статии от рубрика Бизнес


« Назад
Ecomondo
IFP
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2017 TLL Media        Начало   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media