TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ
 
 
 
TLL Media ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - българското списание за екология, екоинженеринг и инфраструктура
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаЧитателите за насКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

БИЗНЕС

ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА » Сп. ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - бр. 4/2017, юли
Предстои актуализация на програмите за КАВ в няколко общини

Mинистърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори за разработване и актуализация на общинските програми за качество на атмосферния въздух (КАВ) с кметовете на 10 общини – Пловдив, Асеновград, Враца, Гълъбово, Димитровград, Монтана, Несебър, Шумен, Благоевград и Перник.

Проектите ще се финансират безвъзмездно по процедура в рамките на ОП “Околна среда 2014-2020”. Инвестицията за община Пловдив възлиза на близо 94 хил. лв., за Асеновград - на над 145 хил. лв., а договорът с община Враца е на стойност над 116 хил. лв. Средствата за подобряване чистотата на атмосферния въздух в Гълъбово, Димитровград, Монтана и Несебър са общо 644 008 лв., Благоевград и Перник ще получат 191 834 лв., а проектът за Шумен е на стойност 97 456 лв.

Целта на програмите е да се намалят нивата на замърсителите и да се достигнат утвърдените норми за фини прахови частици, азотни оксиди, серен диоксид и др., както и да се планират адекватни към местните условия мерки за подобряване на КАВ. Програмите ще адресират основните източници на замърсяване на атмосферния въздух на територията на съответната община.

“Оперативна програма “Околна среда” има отделени 3 млн. лв. за общини в България, които да разработят общинските си програми за качеството на атмосферния въздух. Освен тези 3 млн. лв., по ОПОС 2014-2020 има предвиден ресурс от 115 млн. лв. за конкретни мерки, които да доведат до намаляването на фините прахови частици и до подобряване качеството на въздуха за българските граждани”, коментира министър Димов.

Допустимите дейности по настоящата процедура включват изготвяне на проектно предложение, подготовка на документация за възлагане на обществени поръчки за избор на изпълнител, провеждане на процедура по екологична оценка и/или оценка на съвместимост, както и дейности, свързани със самото разработване/актуализиране на общинските програми за КАВ.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по процедурата за още 12 общини с нарушено качество на атмосферния въздух - Бургас, Велико Търново, Видин, Горна Оряховица, Ловеч, Плевен, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора и Хасково, е 30 януари 2019 г.Етикети:   качество на въздуха   замърсяване на въздуха   ОПОС  

Други статии от рубрика Бизнес


« Назад
Ecomondo
IFP
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2017 TLL Media        Начало   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media