TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ
 
 
 
TLL Media ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - българското списание за екология, екоинженеринг и инфраструктура
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаЧитателите за насКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

БИЗНЕС

ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА » Сп. ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - бр. 4/2017, юли
Проведоха се четирите семинара в рамките на конкурса Екообщина 2017

Bторото издание на конкурса Екообщина, който се организира от Френското посолство в България, стартира през м. май т. г. Корпоративни партньори на проекта отново са Рено Нисан България, Saint-Gobain Weber България, Schneider Electric България и Софийска вода, част от Веолия. И тази година в хода на инициативата се проведоха семинари по темите на четирите категории, в които всяка една община ще може да кандидатства.

Първият семинар
на тема “Оптимизиране на битово-питейното водоснабдяване и устойчиво управление на отпадъчните води” се състоя на 23 май т. г. Официален гост на откриването бе заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

В събитието се включиха няколко гост-лектора от Франция - Маркюс Агбекодо, директор на Агенция за водите “Артоа-Пикарди”, Гаетан Боае, директор водоснабдяване и канализация, агломерационна общност Ланс-Лиевен и Жан-Пиер Бланкар, заместник-председател на агломерационна общност Ланс-Лиевен, както и над 40 представители на местната власт, експерти и партньори на инициативата.

“Темата за устойчивото управление на водите е изключително интересна, тъй като позволява да кръстосаме българските и френските гледни точки, като това се превръща във възможност за обмяна на опит. Днес засягаме две много важни теми – какви са ползите от междуобщинските сдружения за управление на водите и каква е ролята на публично-частните партньорства, като тяхното обсъждане ще бъде полезно и за двете страни”, заяви посланикът на Франция в България Н. Пр. Ерик Льобедел пред присъстващите на форума.

От българска страна лектори на събитието бяха Таня Христова, кмет на Габрово, която представи добрите практики в града, и Светла Иванова, държавен експерт в отдел “Програмиране и планиране” на Министерството на околната среда и водите.

Следващият семинар, посветен на устойчивото управление на битовите отпадъци
- от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване, се проведе на 31 май.

Сред официалните гости от Франция бе Рафаел Гуастави, заместник-ръководител на отдел “Събираемост и оползотворяване на отпадъците”, Агенция по околна среда и овладяване на енергията (ADEME), който представи основните елементи от Националния план за управление на отпадъците във Франция. Той се базира предимно на концепцията за кръгова икономика, благодарение на което количеството на отпадъците в страната е намаляло с 6% за две години.

Мишел Льопилие сподели добри практики от Европейска метрополия Лил, където за по-ефективното оползотворяване на отпадъците те се събират разделно в пет вида контейнери. След това се подават към инсталациите за термично третиране (350 000 тона/год.) и за оползотворяване на органичната фракция (108 000 тона/год.).

Лектори от българска страна бяха Митко Панайотов, зам.-кмет на община Търговище, която бе сред отличените за устойчиво управление на отпадъците в миналогодишното издание на конкурс Екообщина, и Жаклина Методиева, държавен експерт, отдел “Програмиране и планиране”, ГД “ОПОС”, Министерство на околната среда и водите.

Темата на третия семинар от Екообщина 2017
който се състоя на 13 юни т. г. бе “Устойчивата градска мобилност чрез оптимизиране на транспорта на хора и стоки – източник на атрактивност за териториите и удовлетворение за гражданите”. “МРРБ има ангажимент да полага усилия за развитие на устойчивата градска мобилност в национален мащаб, българските общини могат да разчитат на нашата подкрепа.

Всички мерки за устойчива мобилност обаче нямат смисъл без възпитание в екологична култура на придвижването и информираността на гражданите за нуждата от това”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе официален гост на събитието.

Гост-лектори от Франция бяха Жан-Франсоа Рьотиер, бивш зам.-председател по транспорта в Метрополия Нант, Пиер Анауер, отговорник проекти “Управление на мобилността”, Европейска метрополия Страсбург и Кристел Шабрьодие, зам.-председател на AVERE France, Национална асоциация за развитие на електрическата мобилност и делегат за институционалните отношения на групата “La Poste”.

Те представиха финансовите и екологичните предимства от използването на електрически автомобили в градовете. Внимание бе обърнато и на адекватното уреждане на системата за градския транспорт за задоволяване нуждите от бързо придвижване на гражданите и създаване на атрактивни бизнес условия.

По време на четвъртия, последен семинар
който се проведе на 27 юни, бяха обсъдени възможностите за подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищните сгради. Лекции изнесоха френските експерти Ив-Лоран Саповал, съветник международно сътрудничество, дирекция “Жилищна политика, градоустройство и ландшафт”, Министерство на екологичния и солидарен преход, и Елен Ван Елсланд, ръководител проекти “Устойчива жизнена среда”, Европейска метрополия Лил.

Те представиха националната стратегия за реновиране на сградите във Франция, в която се включват финансови помощи, предоставяни на разположение на ръководителите на проекти и насърчителна правно-нормативна уредба. Като пример за насърчаване на енергийната ефективност при новостроящите се сгради Ив-Лоран Саповал посочи бонуса от 30% към площта за застрояване, който се дава при строежа на онези сгради, доказали, че са или енергийно, или екологично образцови, или с положителна енергия.

В своята лекция Елен Ван Елсланд представи какви са политиките на Европейска метрополия Лил за реновиране на индивидуалните жилища. Тя отличи най-важната роля на метрополията, а именно убеждаването и подпомагането на гражданите да се ангажират с дейности по устойчиво реновиране на жилището им.

Участие от българска страна взе кметът на община Златоград Мирослав Янчев, който обобщи постигнатите досега резултати в общината по отношение на енергийната ефективност – икономии от 6613 лв. годишно, равняващо се на 61 115 kWh спестена енергия, и 18 тона спестени емисии на въглероден диоксид.

Крайният срок за подаване на кандидатури за Екообщина тази година е 31 юли, а официалната церемония по награждаването е предвидена за октомври т. г.Етикети:   Екообщина   управление на отпадъчни води   управление на отпадъци   устойчива мобилност   енергийна ефективност  

Други статии от рубрика Бизнес


« Назад
Ecomondo
IFP
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2017 TLL Media        Начало   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media