TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ
 
 
 
TLL Media ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - българското списание за екология, екоинженеринг и инфраструктура
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаЧитателите за насКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

БИЗНЕС

ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА » Сп. ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - бр. 2/2017, април
118 общини могат да кандидатстват за финансиране за компостиращи инсталации

118 общини от 26 Регионални сдружения за управление на отпадъците (РСУО) са бенефициенти по процедурата за изграждане на инсталации за компостиране и предварително третиране, съобщиха за сп. Екология & Инфраструктура от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). BG16M1OP002-2.002 “Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци” е с бюджет 169 млн. лв., а целта й е да се намали количеството на депонираните отпадъци чрез рециклирането и оползотворяването им.

От МОСВ информираха, че крайният срок за подаване на проектни предложения е 21 април т. г., а срокът за изпълнение на проектите е общо 35 месеца от сключването на договора, като инсталациите трябва да бъдат въведени в експлоатация до 30-ия месец.
“Безвъзмездната финансова помощ по тази процедура ще се предоставя на кандидатите директно. Изборът на общините от 26-те РСУО се извършва въз основа на определени критерии.

Първо, общините трябва да имат нужда от изграждането на такива инсталации според Националната програма за управление на отпадъците. Също така, едно от условията е и на територията им да няма общински или регионални инсталации за компостиране, анаеробно третиране и предварително третиране на битови отпадъци, които обслужват всички общини в региона”, допълниха още от МОСВ.

Сред допустимите за бенефициентите дейности по процедурата не е закупуването на контейнери за битови отпадъци и на техника за транспортирането им, подчертаха от министерството.

Инсталациите, включени в проектните предложения, могат да бъдат системи за компостиране в: редове без аерация; открити или покрити редове с улеи и принудителна аерация; открити клетки със или без навес. Допустими за финансиране са инсталации за предварително третиране, които осигуряват отделяне на възможно най-голямо количество отпадъци от потока смесено събрани битови отпадъци, които впоследствие ще бъдат подложени на рециклиране и оползотворяване, както и на стабилизиране на биологичната фракция.

Всяка една инсталация за предварително третиране, която е включена в проектното предложение, трябва да осигурява намаляване на количеството отпадък, което ще се депонира с поне 50% спрямо количеството (теглото) на входящия поток отпадъци.

Всяко едно РСУО може да кандидатства за неограничен брой компостиращи инсталации при доказване на капацитет между 2000 и 20 000 т/годишно зелени и биоразградими отпадъци и само на 1 брой инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци с капацитет до 80 000 т/годишно. Инсталациите за предварително третиране и инсталациите за компостиране трябва да обслужват само общини в рамките на съответното Регионално сдружение.

За целите на кандидатстването с проектни предложения по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” (ОПОС) всяко РСУО определя водеща община, а останалите общини в сдружението са партньори, като всички заедно са бенефициент.

Очаква се резултатите от реализацията на проектите да допринесат за намаляване на депонираните битови отпадъци с 12,27% спрямо установените нива за 2012 г. По данни на МОСВ през първия програмен период със средства по ОПОС 2007-2013 г. са изградени 18 Регионални системи за управление на отпадъците, като 11 от тях включват инсталации за компостиране на зелени отпадъци.Етикети:   ОПОС   МОСВ   компостиране   предварително третиране   управление на отпадъци  

Други статии от рубрика Бизнес


« Назад
Ecomondo
IFP
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2017 TLL Media        Начало   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media