TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ
 
 
 
TLL Media ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - българското списание за екология, екоинженеринг и инфраструктура
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаЧитателите за насКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

БИЗНЕС

ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА » Сп. ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - бр. 2/2017, април
ЕП прие проектозакон за увеличаване процента на рециклирани отпадъци

Европейският парламент прие нов проектозакон, съгласно който делът на рециклираните отпадъци трябва да достигне 70% до 2030 г. Евродепутатите предлагат и ограничаване на депонираните отпадъци до 5%, както и редуциране на хранителните отпадъци с 50%. Предстои ЕП да обсъди проектозакона със Съвета на министрите.

Според документа, до 2030 г. 70% от битовите отпадъци трябва да бъдат рециклирани или подготвени за повторна употреба, докато ЕК предложи процентът да е 65. За материалите за опаковки, като хартия и картон, пластмаса, стъкло, метал и дървесина, евродепутатите предлагат цел от 80% до 2030 г. с междинни цели за всеки материал за 2025 г.

Проектозаконът ограничава дяла на депонираните отпадъци до 10% до 2030 г. От ЕП предлагат този процент да бъде намален до 5 с възможност за петгодишна отсрочка при определени условия за държави членки, които през 2013 г. са депонирали повече от 65% от битовите си отпадъци. Количеството на хранителните отпадъци в ЕС се оценява на 89 млн. тона, или 180 кг на човек годишно. Евродепутатите предлагат залагане на цел за редуцирането им с 30% до 2025 г. и с 50% до 2030 г. в сравнение с 2014 г.

По данни на ЕП през 2014 г. в Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция практически не са депонирани битови отпадъци, докато Кипър, Хърватска, Гърция, Латвия и Малта все още изпращат три четвърти от отпадъците си в депа. Въпреки че управлението на отпадъци в ЕС се е подобрило в значителна степен през последните десетилетия, почти една трета от тях все още се депонират, а по-малко от половината се рециклират или компостират.

От Парламента коментират, че оптимизирането на дейностите с отпадъците ще донесе ползи за околната среда, климата, човешкото здраве и икономиката. Направените предложения от ЕП подсилват разпоредбите на ЕС по отношение предотвратяване генерирането на отпадъци, разширената отговорност на производителя, задълженията за докладване и методите за изчисляване на целите.Етикети:   ЕП   рециклиране   депониране   битови отпадъци   хранителни отпадъци  

Други статии от рубрика Бизнес


« Назад
Ecomondo
IFP
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2017 TLL Media        Начало   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media