TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ
 
 
 
TLL Media ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - българското списание за екология, екоинженеринг и инфраструктура
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаЧитателите за насКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

ВОДИ

ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА » Сп. ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - бр. 4/2016, ноември
БАВ проведе Осмата национална конференция

Hа 1 ноември т. г. в Интер Експо Център се състоя Осмата национална конференция “Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи”, организирана от Българската асоциация по водите (БАВ). На събитието присъстваха управители на ВиК дружества, проектанти, представители на бизнес сектора, държавните институции и др.

Конференцията бе открита с приветствие от председателя на БАВ инж. Иван Иванов, който изтъкна, че предприемането на мерки срещу кражбите на вода е от ключово значение за запазването на цената за крайните потребители. Акцент в програмата на форума бе презентацията на председателя на Гръцката асоциация по водите Николаос Петролиас.

Той запозна присъстващите с напредъка на Гърция по отношение на неносещата приходи вода и сподели добри практики за управлението на загубите във водоснабдителните системи, които включваха проучване и оценка на състоянието на мрежата, зониране по отношение на налягането, внедряване на измервателни системи и създаване на бази данни, изчисляване на водния баланс, идентифициране на нивата на загуба, бързо и качествено отстраняване на течове, подмяна на проблемни участъци от мрежата, които са с висока честота на спуквания, дори след прилагането на други мерки и др.

Като една от основните причини за големия процент неносеща приходи вода в Гърция (около 50%) Петролиас посочи липсата на общ език между ВиК дружествата и отговорните институции в сектора.

Събитието продължи с представянето на нормативните и регулаторни изисквания в областта от инж. Йоланта Колева, началник на отдел “Контрол и решаване на спорове – ВиК услуги” в КЕВР. Десислава Димитрова от Давид Холдинг пък презентира пред гостите предлаганите от фирмата софтуерни решения за геопространствен анализ на риска, базиран на регистрираните течове и спуквания.

Първият панел започна с участието на Владимир Стратиев, член на УС на БАВ и арбитър в Арбитражния съд при БСК, който засегна темата за правния режим на собствеността върху водите и загубите на вода. След това Валентин Милушев, старши мениджър “Стратегическо управление на мрежата и планиране” в Софийска вода, сподели опита на дружеството със справянето с предизвикателствата, свързани с физическите и търговските загуби на вода.

Конференцията продължи с презентацията на Дейл Хартли, който представи иновативни решения за борба с нелегални включвания към водопроводната мрежа, продукти и решения на британската фирма JD7. Партньор на компанията за България, Македония, Албания и Косово е българската фирма КМТ Сервиз, която бе и сред рекламодателите на събитието.

Програмата на първата част завърши с инж. Щерион Костов, който разказа на аудиторията за изпълнените от фирма Водоканалстрой проекти на външни ВиК мрежи, използването на техника за укрепване на изкопи, хоризонтални сондажи, помпени станции, басейни и др.
Вторият панел бе посветен на измерването и търговските загуби, а модератор бе проф. д-р инж. Ганчо Димитров, член на УС на БАВ, който разгледа темата за намаляването на загубите на вода в кв. “Струмско” в Благоевград.

Последва представяне на д-р инж. Атанас Паскалев, член на УС на БАВ, който в детайли разясни новите регулаторни показатели за качество на водата. Участие в събитието взеха и преподаватели от Университета по строителство и геодезия, като инж. Петя Петрова от катедра “Водоснабдяване, канализация и пречистване на води” представи методите за оценка на загубите на вода в административни сгради. Ръководителят на катедрата доц. д-р инж. Димитър Аличков пък разгледа техническите критерии за реконструкция на водоснабдителни системи.

Конференцията завърши с дискусионен панел, по време на който експертите разгледаха възможностите за ограничаване на незаконните свързвания към водоснабдителните мрежи. Участие в дебата взеха зам.-председателят на Асоциацията и управител на ВиК – Видин инж. Георги Владов, проф. Ганчо Димитров, член на УС на БАВ, управителят на ВиК – Силистра инж. Васил Боранов, Димитър Бояджиев от Акварор – Бояджиев и синове, представители на Софийска вода и др.Етикети:   БАВ   Българска асоциация по води   загуби на вода  

Други статии от рубрика Води


« Назад
Ecomondo
IFP
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2017 TLL Media        Начало   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media