TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ
 
 
 
TLL Media ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - българското списание за екология, екоинженеринг и инфраструктура
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаЧитателите за насКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

БИЗНЕС

ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА » Сп. ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - бр. 4/2016, ноември
Екопак България откри първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвят

Hа 17 ноември т. г. в с. Равно Поле Екопак България откри първата у нас инсталация за сортиране на стъклени отпадъци от опаковки по цвят. Инсталацията на стойност 2,5 млн. лева е с капацитет на обработка 100 тона стъклени опаковки дневно.

Официални гости на събитието бяха Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, и Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани и председател на борда на директорите на Екопак България, и Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите.

“Инвестицията в нови технологии повиши капацитета на инсталацията два пъти, намали съдържанието на замърсители в готовата суровина два пъти, гарантира по-високо качество и дава възможност за разделяне на стъклото по цвят. Това е добра новина за рециклиращите заводи в България, както и за производителите на продукти в стъклени опаковки – те ще получат по-чиста суровина и съответно по-качествени опаковки”, обясни изпълнителният директор на компанията Тодор Бургуджиев в своето слово и подчерта, че ефективното управление на системата за разделно събиране на отпадъци дава възможност за инвестиране в по-модерни технологии. Модернизираната инсталация има капацитет да сортира половината от пуснатите на българския пазар стъклени опаковки.

Министър Василева очерта ползите за околната среда от направената инвестиция, а именно намаляване на количеството депонирани стъклени опаковки, намаляване използването на природни суровини в производството на нови опаковки, намаляване използването на електроенергия и вредни емисии в атмосферата.

“МОСВ ще продължи да подкрепя инвестиции, свързани със зелените идеи, зеленото мислене и зелената икономика”, заяви министърът на околната среда и водите и благодари за доброто сътрудничество на общините и бизнеса.

По време на официалното откриване беше припомнено, че стъклото е единственият материал, който може да се рециклира на 100%, безброй пъти. Сортирането на стъклото по цвят ще направи рециклирането по-ефективно. Това може да се случи само с активното участие на хората, които изхвърлят разделно стъклени опаковки (бутилки и буркани) в зелените контейнери.

Домакините на събитието коментираха, че нуждата от подобна инвестиция е породена и от повишаване на качествените критерии, които установяват кога отпадъците от стъклени опаковки престават да бъдат отпадък и се определят като суровина.

“Освен това за последните 3 години клиентите на Екопак България са отчели ръст на опаковките от стъкло общо с 30% в сравнение с 15% ръст на всички видове опаковки, пуснати на пазара. И не на последно място е предложеният пакет от мерки за прилагане на “кръгова икономика” на ЕК, който предвижда нарастване на целите по рециклиране на стъкло на 75% до 2025 г. (в момента тази цел е 60%)”, информираха те.Етикети:   Екопак България   рециклиране на стъкло   сортираща инсталация  

Други статии от рубрика Бизнес


« Назад
Ecomondo
IFP
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2017 TLL Media        Начало   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media