TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ
 
 
 
TLL Media ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - българското списание за екология, екоинженеринг и инфраструктура
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаЧитателите за насКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

ВОДИ

ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА » Сп. ЕКОЛОГИЯ & ИНФРАСТРУКТУРА - бр. 2/2016, април
Гуга-92 предлага ефективни озон генератори за всякакви приложения

В миналия брой бе разгледан озонът и неговото приложение в редица области. Едно от основните му качества е неговата химическа нестабилност. Озонът се разпада до кислород и страничните продукти от неговата употреба, в повечето случаи, също се разпадат до безопасни и широко разпространени в природата вещества – кислород, въглероден диоксид, азот, вода.

От една страна, поради тази характеристика на озона употребата му е екологосъобразна, но от друга - прави невъзможно съхранението и транспортирането на озон до местата, където ще се използва.

Следователно, за да ползваме озон, трябва да си го произведем на място. За целта са необходими кислород, генератор на озон и сравнително малко енергия.
Набавянето на големи количества кислород може да се окаже проблем , както и останалите 78% азот в атмосферата. При производството на озон по метода, наречен “Корона-ефект”, т. е. чрез прекарването на кислород между два електрода с високо напрежение между тях (2-3 kV) част от кислородните молекули се прегрупират и се образува озон.

Освен него се получават и малки количества азотен триоксид NO3, който реагира с влагата във въздуха и с водата (ако ще се разтваря във вода) и като страничен продукт се образува азотна киселина. От особено значение е влажността на въздуха. Колкото по-сух е той, толкова количеството на азотния триоксид е по-малко.

Предлаганите от фирмата озонови генератори за промишлени цели са снабдени с въздушни филтри на входящия въздух, които абсорбират влагата, а също така извършват и механично филтриране на въздуха за предпазване на газоразрядните тръби. Моделите осигуряват регулиране на количеството произвеждан озон и на неговата концентрация, като по този начин позволяват фина настройка на процеса.

Всички генератори използват метода “Корона-ефект”, като за по-ефективна работа в процеса се използва променливо напрежение с честота 8-10 kHz.

Генераторите от серия “OZ” използват атмосферен въздух. В случаите, когато се изисква постигането на по-висока концентрация на изходящия озон и за избягване на образуването на азотни оксиди, може да се захранват от източник на кислород – кислородни бутилки или централизирана система за подаване на кислород.

Генераторите от серията “ОТ” са снабдени с вграден кислороден концентратор, осигуряващ 90% концентрация на подавания кислород. Това им позволява да работят с атмосферен въздух и да осигуряват високо качество и концентрация на подавания озон – 60-120 mg/L, което ги прави особено подходящи в случаите, когато озонът ще се разтваря във вода, тъй като разтворимостта му е в права пропорционална зависимост от концентрацията.

Продуктовата гама включва генератори с производителност от 10 g/h до 500 g/h.
Серията “XF” включва преносими озонови генератори с производителност до 5 g/h, работещи с атмосферен кислород или с подаване на кислород от външен източник. Подходящи са за дезинфекция на помещения, транспортни средства, за инцидентно пречистване на малки басейни, фонтани, резервоари с питейна вода, за спа процедури и др.

Павлин Гюров, основател и управител на Гуга-92Етикети:   озон генератори   Гуга-92  

Други статии от рубрика Води


« Назад
Ecomondo
IFP
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2017 TLL Media        Начало   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media